Čišenje kanala na relaciji Jajići - Mramorovi

Na putnoj relaciji Jajići - Mramorovi izvršeno je čišćenje kanala. Voda koja je neprestano mirovala u kanalu jer nije mogla oticati ni na jednu stranu uzrokovala je pomijeranje puta i pucanja asfalta.
 
Dopisom koji je stigao na adresu MZ Jajići od komunalnog inspektora Opštine Kalesija apelujemo na sve mještane da pored svojih kuća i parcela redovno čiste svoje propuste i kanale kako ne bi došlo do začepljenja istih. Takođe molimo da u ovim jesenskim danima izvrše raskresavanje svih svojih stabala čije grane prelaze van ograde i ulaze u putni pojas. Imamo velike probleme jer svake godine grane sve više ulaze u put i prave probleme u saobraćaju a zimi kada padne snijeg dolazi do pucanja grana što takođe predstavlja jedan veliki problem. Mole se svi mještani da izvrše ove zakonske obaveze a samim tim obezbjede bolju sigurnost za sve nas.

Zamjena stolarije i adaptacija prostorija u OŠ Jajići

U našoj mjesnoj zajednici proteklih dana završeno je uređivanje prostorija i zamjena stolarije na zgradi Osnovne škole. Nakon otvaranja škole od 1998 godine pa do danas je prošlo već 19 godina tako da je sva stolarija na školi bila poprilično dotrajala. Zamjena stolarije koštala je 3660,00 KM a projekat su zajednički finansirali MZ Jajići, Opština Kalesija i organizacija World Vision koja je ujedno i najviše finansirala.
Dobrovoljnim radom osvježena je i unutrašnjost prostorija koje sada izgledaju mnogo ljepše. Urađene su sve špalete oko prozora i postavljene klupice sa unutrašnje i vanjske strane. Svi zidovi su u visini od 1 metar ofarbani u novu sivu boju. Svi radijatoriji i cjevne instalacije su osvježene bijelom bojom. Postavljene je nova LED rasvjeta u jednoj učionici i hodniku. U učionici koja se više koristi ugrađena je nova moderna magneta tabla. U svim prostorijama su postavljene trakaste zavjese na prozore koje će štiti prostorije ljeti od prevelikog zagrijavanja. Takođe su urađena i dva nova ormara u učionicama za potrebe učenika. Uređivanje prostorija finansirali su MZ Jajići i pojedini mještani svojim dobrovoljnim prilogom. Ukupni troškovi su iznosili 2654,87 KM, što se odnosi na materijal a sav rad je bio na dobrovoljnoj osnovi i nije naplaćen.

U funkciju pušten novi izvor pitke vode

Tokom mjeseca avgusta 2017. god. mještani Jajića su krenuli u potragu za novim izvorom pitke vode. Ovu vrijednu hajr akciju su finansirali mještani Jajića u iznosu od oko 17.500,00 KM. Novi izvor pitke vode sa kapacitetom od 60 litara u minuti je i konačno pušten u funkciju. Ovim putem želimo obavjestiti sve mještane da se njihova domaćinstva napajaju novim izvorom vode. Da bude hairli svima onima koji su finansirali i na bilo koji drugi način dali svoj doprinos da se ovaj projekat realizuje na najbolji mogući način.

Završena prva faza sanacije klizišta u Selištima

U toku mjeseca oktobra započeti su radovi prve faze na sanaciji klizišta u Selištima nastalog tokom obilnih padavina u maju 2014. god. Zahvaljujući Opštini Kalesija koja je finansirala ovu fazu projekta svi radovi su završeni u veoma kratkom vremenskom periodu. Saniranje klizišta nije u potpunosti završeno, preostala je druga faza projekta tako je ovaj dio puta i dalje u jako lošem stanju. Drugu fazu projekta finansira Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Nadamo se da će sredstva biti obezbjeđena kako bi i ova faza u što skorije vrijeme bila uspješno realizovana.

Sanacija klizišta

Dana 12.10.2017. god. počela je prva faza sanacije klizišta u Selištima nastalog u periodu 2014. god. tokom obilnih padavina. Izvođač radova je firma Džale iskop d.o.o. Kalesija. Ukupna vrijednost projekta je 190.058,77 KM, stim što će se projekat izvoditi u dvije faze.Prva faza je ravnanje terena, izrada šahtova i propusta kao i iskop kanala i postavljanje drenažnih cijevi.
Prvu fazu finansira Opština Kalesija u iznosu od 90.058,77 KM, a drugu fazu finansira Federalno ministarstvo prostornog uređenja u iznosu od 100.000,00 KM. Izvođenje započetih radova vršit će se u periodu od 12.10.2017 god. do 12.11.2017 god. Tokom radova bit će obustavljeno kretanje za sva vozila na ovoj dionici puta. Svi mještani se mole za strpljenje i da koriste druge alternativne pravce.