Instalacija Kamere

Za sve mještane Jajića a posebno za sve one koji trenutno žive i rade u inostranstvu instalirana je nova LIVE kamera. Tokom novonoastale krize koja traje a izazvana Corona virusom mnogim mještanima je spriječen dolazak u njihovo rodno mjesto. Pokušali smo da svim mještanima koji ne mogu doći bar na ovaj način omogućimo da putem LIVE kamere prate sva trenutna dešavanja. LIVE kamera je instalirana u centru Jajića, na mjestu gdje i ranije bio omogućen prenos slike uživo.

Da bi pratili prenos slike uživo potrebno je da na vaš mobilni telefon instalirate aplikaciju Hik-Connect. Aplikacija se može instalirati na sve mobilne telefone, tablete sa Android ili iOS softwerom. Aplikaciji pristupate sa sledećim podacima: 

 

user name: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 
password:  Korisnik1

 

Ukoliko vam bude tražilo sigurnosni/verifikacijski kod, kada budete pokrenuli prenos slike uživo unesite: 123123. U prilogu teksta pogledajte video kako instalirati aplikaciju i unijeti sve potrebne podatke.

Napomena: U koliko veliki broj mještana bude istovremeno pratio prenos slike uživo postoji mogućnost da će doći do sjeckanja i zastajkivanja slike tokom prenosa.

 

Zaštitne maske za mještane MZ Jajići

Poštovani mještani, želimo vas obavjestiti da je MZ Jajići izvršila nabavku zaštitinih maski za lice. Ukupno je nabavljeno 400 zaštitnih maski. Sve maske su izrađene od pamučnog materijala, tako da se mogu prati i koristiti više puta. Sredstva za nabavku maski su izdvojena iz budžeta MZ Jajići u iznosu od 400,00 KM. Planirano je da svako domaćinstvo može dobiti 4 zaštitne maske.
 
Napomnjemo da bilo ko od članova domaćinstva kojima je dozvoljeno kretanje zaštitne maske može preuzeti u marketu „TR LIPA“ Jajići od 28.03.2020. godine. U koliko ima mještana koji radi samoizolacije ne mogu preuzeti maske ili im je zabranjeno kretanje molimo da obavjeste nekoga od rodbine ili komšija kako bi im te maske dostavili.
 
MZ Jajići je odobrila i dodatna sredstva u iznosu od 124,40 KM za nabavku pamučnog materijala za šivenje novih 400 zaštitnih maski. Jedan dio ženske populacije se organizovao, te vrijedno rade na šivenju maski. Indira Hamzić je izvršila nabavku materijala, a na šivenju maski vrijedno radi Aida Hamzić i Amra Ahmetović. U narednom periodu svi mještani se njima mogu lično obratiti za količinu maski koju žele preuzeti.
 
Takođe želimo skrenuti pažnju svim mještanima kojima nije zabranjeno kretanje da se odazovu na bilo koji vid pomoći svima onima koji se ne smiju kretati, a poseban vid pažnje da obrate prema starijim osobama koji su sami kod kuće.
 
Zahvaljujemo se svim mještanima koji daju sve od sebe i pomažu svima kako bi što prije prevazišli novonastalu krizu i sačuvali zdravlje i živote svih mještana. Molimo mještane da se pridržavaju svih naredbi i zabrana, te da se za bilo koji vid pomoći mogu obratiti i u Crveni križ Kalesija.
 
Molimo sve mještane koji su u situaciji da sebi mogu priuštiti nabavku osnovnih životnih namirnica ne zloupotrebljavaju ovaj vid pomoći, budimo humani i dopustimo da ta pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija.

Reorganizacija na održavanju puteva u zimskom periodu od 24.03.2020. god.

Cijenjeni mještani MZ Jajići u proteklim danima upoznati smo sa svim dešavanjima zbog epidemiološke situacije izazvane Corona virusom i koja je izazvala krizu ne samo kod nas već i u cijelom svijetu. Zbog novonastale situacije i naredbi koje izdaje Federalni štab civilne zaštite došlo je i do reorganizacije u održavanju puteva u zimskom periodu u MZ Jajići za sezonu 2019./2020.
 
Zbog naredbe koja je izdata od Federalnog štaba o uvođenju policijskog sata na prostoru Federacije BiH u periodu od 18,00 do 5,00 h obavještavamo vas da će se neće vršiti potpuno održavanje svih ulica u MZ Jajići. Redovno održavanje će se vršiti samo na glavnoj ulici Here (ulica Dr.Sead Hamzić) - Mramorovi (ulica Put spasa). Sve sporedne ulice će se redovno održavati u vremenskom periodu kada nije zabranjeno kretanje.
 
Za vrijeme policijskog sata izuzetak za čišćenje neke od sporednih ulica bit će samo ako je to hitan slučaj da se spasi nečiji život, da neko od mještana mora hitno biti prevežen radi bolesti.
 
Mole se svi mještani za razumijevanje, te da poštuju sve naredbe i odluke nadležnih vlasti kako bi što prije prevazišli krizu izazvanu Corona virusom.

Uređenje bankina u ul. Vehida i Zejnila Selmanovića

Proteklih dana mještani koji žive u ulici Vehida i Zejnila Selmanovića realizovali su radnu akciju uređenje i proširenje bankina ukupne dužine 260 m. Uređenje izvršeno je od skretanja sa glavnog puta  do ulaza u privatni posjed Čajtinović (Mustafe) Mumina. Na ovoj dionici puta izvršeno je mašinsko skidanje starih betonskih kanala na mjestima gdje su bila veća oštećenja, te je potom urađen novi kanal za odvodnju oborinskih voda. Izvršeno je skidanje postojeće stare bankine koja je bila urađena od kamene rizle te je ista asfaltirana.
 
Sve troškove ove radne akcije finansirali su mještani svojim vlastitim sredstvima koji su nastanjeni na dijelu puta na kojem je izvršeno uređenje bankina. Svi troškovi iznosili su oko 5.000,00 KM. Sve mašinske radove izvodila je firma HNR koja je već mnogo puta dala besplatno radne mašine za izvođenje raznih radnih akcija. Svoj doprinos takođe su dali mnogi mještani koji su svojim radom pomogli da se ova akcija završi. Možemo slobodno sa sigurnošću reći da su mještani ove ulice primjer svim drugima kako se treba organizovati i ujedno uvijek biti korak ispred svih drugih. Mještani ove ulice već rade na planiranju o nastavku uređenja bankine te izgradnju moderne ulične rasvjete u ovoj ulici. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da se i ova hajr akcija uspješno završi, te se nadamo da će i ostali slijediti primjer ovih vrijednih mještana.