Uređenje bankina u ul. Vehida i Zejnila Selmanovića

Proteklih dana mještani koji žive u ulici Vehida i Zejnila Selmanovića realizovali su radnu akciju uređenje i proširenje bankina ukupne dužine 260 m. Uređenje izvršeno je od skretanja sa glavnog puta  do ulaza u privatni posjed Čajtinović (Mustafe) Mumina. Na ovoj dionici puta izvršeno je mašinsko skidanje starih betonskih kanala na mjestima gdje su bila veća oštećenja, te je potom urađen novi kanal za odvodnju oborinskih voda. Izvršeno je skidanje postojeće stare bankine koja je bila urađena od kamene rizle te je ista asfaltirana.
 
Sve troškove ove radne akcije finansirali su mještani svojim vlastitim sredstvima koji su nastanjeni na dijelu puta na kojem je izvršeno uređenje bankina. Svi troškovi iznosili su oko 5.000,00 KM. Sve mašinske radove izvodila je firma HNR koja je već mnogo puta dala besplatno radne mašine za izvođenje raznih radnih akcija. Svoj doprinos takođe su dali mnogi mještani koji su svojim radom pomogli da se ova akcija završi. Možemo slobodno sa sigurnošću reći da su mještani ove ulice primjer svim drugima kako se treba organizovati i ujedno uvijek biti korak ispred svih drugih. Mještani ove ulice već rade na planiranju o nastavku uređenja bankine te izgradnju moderne ulične rasvjete u ovoj ulici. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da se i ova hajr akcija uspješno završi, te se nadamo da će i ostali slijediti primjer ovih vrijednih mještana.
 

Sanacije poslije obilnih padavina

Jako kišovito nevrijeme koje je pogodilo područje Jajića u noći sa četvrtka na petak 07.07.2018. god. prourzrokovalo je štetu na privatnim posjedima. Usljed jake kiše koja je padala puna 2 sata bila je uzrok da se srušio potporni zid na lokalni put kod Hamzić (Mustafe) Fadila te Hamzić (Rame) Amira. Ogromna količina vode napravila je štetu i na lokalnom putu Kalesija - Palavre - Jajići, te ostalim sporednim putevima u našoj MZ. Voda koja se iz kanala prelila na puteve oštetila je veći dio bankina pogotovo na glavnom lokalnom putu prema Jajićima.
 
Nakona posljedica nastalih od nevremena krenulo se u sanaciju štete. Na privatnim posjedima bit će izgrađeni novi potporni zidovi. Takođe urađena je i sanacija većeg dijela bankine na svim kritičnim mjestima gdje utrošeno 40 kubika kamene rizle. .
 

Bajramska čestitka

Povodom Bajrama upućujemo najiskrenije čestitke svim muslimanima u BiH i dijaspori. Želimo da ovaj blagdan provedete u miru, sreći i porodičnoj harmoniji. Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Sretan 1. mart - Dan nezavisnosti BiH

U MZ Jajići na svečan način obilježen je 1. mart - Dan nezavisnosti BiH. Na lokalitetu Bećirovića Brdo svečano je podignuta državna zastava BiH. Na jarbolu visine 24 metra zavijorila se zastava dimenzija 12,5 x 6 metara što je čini najvećom zastavom u Bosni i Hercegovini. Ovaj svečani čin podizanja zastave prepušten je Hasanu Hamziću sinu jednog od naših poginulih boraca. Nakon toga u prostorijama MZ Jajići upriličen je svečani prijem za sve prisutne goste.
 
Ovim putem upućujemo iskrene čestitke svim stanovnicima BiH, a i svima onima koji žive i rade u dijaspori povodom 1. marta - Dana nezavisnosti BiH.

Poziv za svečano podizanje najveće državne zastave u BiH

U MZ Jajići na mjestu Bećirovića Brdo u četvrtak 1. marta 2018. godine - Dana nezavisnosti BiH biće upriličeno svečano podizanje najveće državne zastave BiH. Zastava Bosne i Hercegovine dimenzija 12,5x6 metara zavijorit će se na jarbolu visine 24 metra. Pozivamo sve mještane MZ Jajići a i šire da prisustvuju ovom svečanom činu. 
 
Program obilježavanja:
- 10:15 Svečano podizanje državne zastave BiH
- 11:00 Svečana tribina u vezi 1. marta - Dana nezavisnosti BiH 
- 11:30 Druženje i zakuska

Rekonstrukcija i asfaltiranje puteva u MZ Jajići za 2018. godinu

MZ Jajići već duži niz godina uveliko radi na asfaltiranju novih i rekonstrukciji postojećih putnih pravaca. Kolika je važnost puteva govori nam činjenica iz 2014. godine kada su nas zadesile obilne padavine i kada se desio veći broj klizišta na području naše mjesne zajednice. Tada kada je veći dio naših putnih komunikacija bio prekinut zbog klizišta mi smo i pored svega toga imali jedan slobodan izlaz prema Kalesiji i koristili sve ostale alternativne pravce u našem mjestu. Vjerovatno da u tom periodu nismo imali sve tako dobro urađene putne komunikacije svi mještani bi osjetili velike posljedice

 

MZ Jajići će i u 2018. godini raditi na rekonstrukciji i asfaltiranju puteva te učestvovati u programu sufinansiranja kojeg nudi Općina Kalesija. Za 2018. god. planirano je:

- Rekonstrukcija glavnog puta Palavre - Jajići - Mramorovi (veći dio ove dionice je oštećen pa tako će se uvrstiti u prioritetno rješavanje)

- Asfaltiranje ulice Rov

- Asfaltiranje dva autobuska stajališta

 

Koliko ćemo uspjeti završiti od svega prethodno navedenog zavisi koliko bude prikupljeno novčanih sredstava. Na zboru građana odlučeno je da zadnji rok za uplatu bude 1. April 2018. godine. Ovim putem obavještavamo sve mještane da ako žele učestvovati u ovoj akciji izvrše svoju uplatu kako bi mogli priložiti dokaz o prikupljenim sredstvima i kako bi nadležna komisija iz Općine mogla izaći na teren i uzeti sve potrebne podatke za rekonstrukciju i asfaltiranje. Na našem portalu će se nalaziti i spisak svih onih koji su izvršili svoju uplatu. Spisak koji je objavljen će se ažurirati nakon svake desete uplate. Spisak je sačinjen zaključno sa 24.02.2018. god.

 

Sretna Nova godina

Svim našim posjetiocima želimo puno sreće, zdravlja, ljubavi i uspjeha u 2018. godini. Sretna vam Nova 2018. godina!